Het heden

Wie heeft zijn steentje bijgedragen?

Een term die heel belangrijk was/is in de geschiedenis van de computer is miniaturisatie. Als we de computers van nu vergelijken met de computers van vroeger is er héél veel verandert. Ze zijn vooral kleiner en compacter geworden.

Eind jaren zeventig werkte er bij IBM (International Business Machines Corporation) er een team van 12 technici om een echte personal computer te ontwikkelen. IBM vond de bestaande machine niet geschikt genoeg.

IBM kocht van het toen niet zo bekend bedrijf een nog te ontwikkelen besturingssysteem. In 1981 presenteerde IBM hun personal computer, de 5150 IBM Personal Computer. Toen koste het apparaat 1.401 euro. De reacties waren overweldigend. Tegen het einde van 1982 werd op werkdagen een computer per seconde verkocht.

Door de doorbraak van IBM werd de pc langzaam in het zakenleven serieus genomen. Daardoor bracht Microsoft hun eerste besturingssysteem uit, namelijk MS-DOS. Het eerste besturingssysteem vind je bijna nergens meer terug. 

Na een periode van wildgroei, trad veel concurrentie op. Uiteindelijk kwam het door IBM gepresenteerde model als winnaar tevoorschijn. Dit omdat het de grootste markt vormde.  De grootste concurrenten zijn ondertussen al vergeten. De enige concurrent die er nog is, is Apple. Dit door hun Apple Macintosh-architectuur

Met de verdere ontwikkeling van de computer was er behoefte aan krachtigere pc's. Met de 32-bits processoren werd er heel wat meer mogelijk.

De pc werd ook goedkoper. Zo konden meer gezinnen en bedrijven er een kopen. Zakenmensen hebben dan ook vaak een draagbare computer, namelijk een laptop. Ook veel apparaten zoals wasmachines, videorecorders en digitale camers hebben tegenwoordig een 'computer' om allerlei zaken te regelen. Deze worden meestal een ingebed systeem of - in het Engels - embedded system genoemd.

Door de evolutie van de computer zijn er nu ook smartphones, etc. We kunnen zien dat er al héél veel verandert is tegenover vroeger.

Test jezelf door de verschillende oefeningen te doen. Die vindt je hier.

Mattias Leempoels, Lenny Uytterhoeven & Indy De Meyer
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin